Menighedsaftener

afholdes i Ansgarsalen kl. 19.30, Ikast Kirkecenter, Kirkegade 8

Entré og kaffe :50 kr. eller 75 kr.

Menighedsaftener arrangeres i et fælleskab mellem bibelkredse, KFUM og KFUK i Ikast og Ikast Kirke.

Udvalgsformand: Kai Bohsen, tlf. 42686810

Program for 2019/2020

Helle Skaarup

Forstander på Løgumkloster Refugium

”Altid allerede elsket - set fra sidelinjen”

Denne titel er udgangspunktet for Helle Skaarups fortælling om sit liv med Peter Bastian. ”Vi fik syv år sammen, og jeg vil gerne dele ud af alle de gaver, som jeg fik gennem mit møde og ægteskab med Peter”, siger Helle Skaarup.

Bevidstheden som ressource og samarbejdspartner har været et omdrejningspunkt, og undervejs i fortællingen kommer vi omkring meget mellem jord og himmel.

Stikord: høresansen, sjæle-om-sorg, naturens milde gaver, sproget, nærvær, skabende fællesskaber, at stå i det åbne, tro, livet og døden.

Johannes Konstantin Neergaard

Leder af spillestedet Kedelhuset i Silkeborg

”En rejse gennem den danske fællessangstradition”

Vi skal bl.a. med egen krop og sangstemme opleve forskellen på en klassisk og en rytmisk måde at synge salmer på. Med underholdende anekdoter fra et liv fyldt med musik - både amatørmusikken omkring lejrbålet og den topprofessionelle i Københavns kulturliv - guider Johannes Konstantin Neergaard os gennem smægtende suk, støn, glidetoner og skønsang.

Vi skal synge med på kendte og elskede sange fra Højskolesangbogen, slagere, lystige viser, salmer og nye klassikere.

Caspar Koch

Skuespiller, Aarhus

”Øjenvidner i evangelierne”

Et øjenvidne har et ganske særligt sprog. Og det sprog har jeg fundet tre steder i evangelierne: Hos Markus, Lukas og Johannes. På ganske få linjer træder forfatteren frem. Det rejser straks nogle spørgsmål: Hvem er til stede i Gethsemane  Have? Hvor er disciplene, da Jesus bliver korsfæstet? Hvorfor knyttes Lukas til Paulus’ rejseselskab? osv.

Caspar Koch vil i aftenens foredrag tage tilhørerne med på en anderledes tur gennem de evangeliske tekster hos Markus, Lukas og Johannes. En tur der både rejser spørgsmål og måske giver nogle svar.

En fortælle-fantasi.

21. januar

Steen Hedemann Andreassen

Diakonipræst i Viborg Stift

”Diakoni som kirkens omsorgstjeneste”

”Diakoni er evangeliet i handling og udtrykkes gennem næstekærlighed, inkluderende fællesskaber, værn om skaberværket og kamp for retfærdighed” (jf. Den Norske Kirke).

Med dette som udgangspunkt perspektiverer Steen Hedemann Andreassen diakonien i en dansk sammenhæng.

Er der forskel på diakoni og socialt arbejde? Kræver diakonien mange flere samarbejdsflader ind i det offentlige og med andre foreninger? Hvilke diakonale udfordringer møder vi f.eks. i Ikast Provsti? Hvordan engagerer diakonien flest mulige af folkekirkens medlemmer?

18. februar

Henning Kjær Thomsen

Stiftsteolog, Viborg Stift

”Jobs bog - om den første og den anden Job”

Jobs bog står centralt i Det Gamle Testamente og har ét grund-tema: Gud, mennesket og det onde.

Hvordan behandles dette livsvigtige spørgsmål? Hvem er Job-figuren, når det kommer til stykket? Er det Gud eller Job, der går af med sejren? Det er nogle af de spørgsmål, de jødiske lærde har tumlet med. Dertil kommer, at Job i den kristne tradition ofte er blevet set som en forløber for Kristus. Hvordan må han da ses - som den første Job?

Disse perspektiver forsøger aftenens fortælling at berøre.

17. marts

Torben Hjul Andersen

Domprovst i Haderslev

”Hvis er mennesket” - om ejendomsret og tilhørsforhold”

Hvad er et menneske? Det spørgsmål optager os alle på forskellig måde, men inden man kan søge at svare på det spørgsmål, må man overveje: Hvis er mennesket? Hvem tilhører vi?

Svaret, på hvad et menneske er, vil afhænge af, hvis mennesket er.

Ejendomsforholdet er afgørende i forhold til at bestemme identiteten. Hvis man er, kommer før, hvem man er.

Relationen er det første og det grundlæggende.

Birgitte Graakjær Hjorth

Center- og afdelingsleder, ph.d.

”Et meningsfyldt liv—hvad præger os?”

Vi lever i en oplevelseskultur, en tid hvor vi jager højdepunktsoplevelser. Vi vil have mest muligt ud af alting. Vi accepterer ikke middelmådighed. Det stiller krav til os om at leve i konstant forandring. Vi stiller os ikke tilfredse, før vi har fået optimalt udbytte af livet. Kan og skal vi holde til at leve i en sådan oplevelses– og forandringskultur? Hvordan påvirker det kirkelivet?

Et foredrag hvor vi tager temperatur på tiden. Hvad ønsker vi, og hvad præger os?